Biobränsle och mat, amerikanska läkare och förvirrat om första dam

I dagens Notícias skriver en läsare en stilla undran angående biobränsledebatten där han undrar hur odling av biobränsle kan ses som en hjälp till världen fattiga småbönder – samma grupp som finns överrepresenterade bland de enligt FAO 854 miljoner undernärda människor på jorden? Läs mer om denna debatt på Via Campesinas hemsida (www.viacampesina.org) – ett nätverk där den mocambikiska bondeunionen UNAC (http://www.unac.org.mz/) är medlemmar.

Enligt sociolgen Carlos Serras blogg (http://oficinadesociologia.blogspot.com/) har USAs regering hotat att dra in allt bilateralt stöd till Mocambique om man inte omedelbart utfärdar arbetstillstånd till de tiotal amerikansk läkare som väntar på tillstånd för att få arbeta inom USAID-finansierade projekt. Mocambiques arbetsminister, Helena Taipo, understryker att det finns regler för utländsk arbetskraft. I vissa lägen är biståndsgivarna unisont för skapande av regelverk, i andra stunder är det inte lika roligt med en kaxig lagstiftning.

Veckotidningen Savana frågar sig vem som kommer att bli Sydafrikas första dam. Konstitutionen gjordes utifrån att presidenten är kristen och monogam – inte zulu och polygam. Enligt tidningen har nyvalde presidenten Jacob Zuma sex fruar och åtminstone 22 barn…

2 tankar på “Biobränsle och mat, amerikanska läkare och förvirrat om första dam

  1. Pingback: Lite av varje « Kajsas blogg från Moçambique

  2. Nja, han har just nu fyra fruar. Det stämmer visserligen att han gift sig sex gånger, men en fru har skilt sig från honom och en har avlidit. Nu går rykten att han planerar att skaffa två fruar till, varav den ena swazisk kungadotter. Han har tidigare sagt att alla fruarna kommer att vara first wife till lika del, men hittills är det den första som synts i offentliga sammanhang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s