Bråk med USA, kycklingar, kritik med verkan och biobränsle

Dags för lite kommentarer om händelser i Mocambique!

Kommenterade här på bloggen att USA hotade dra in bistånd om amerikanska läkare inte får arbetstillstånd. Mocambiques (tämligen kaxiga) arbetsminister Helena Taipo har meddelat att landet inte tar emot bistånd i utbyte mot arbetstillstånd. –Det är inte första gången som USA försöker forcera ett beslut genom hot med neddraget bistånd, säger Taipo. Onekligen väldigt trevligt när det kommer mothugg säger jag.

Joe Hanlon kommenterar detta i sitt nyhetsbrev (4 juni 2009) och beskriver den förvirrade processen där USA argumenterar att Mocambique nekar sjuka människor vård genom att inte släppa in läkarna. Hälsoministern Ivo Garrido tillsammans med Taipo menar att de amerikanska läkarna sökt arbetstillstånd för att arbeta för amerikanska ambassaden och med administrativt arbete inom amerikanska hivorganisationer, och således inte som läkare med sjuka människor i klinisk betydelse. USAs ambassad lägger hela skulden på Mocambiques arbetslagstiftning, som begränsar antalet utlänningar som får arbeta inom en och samma organisation. Dagstidningen Notícias påpekar i en arg ledare att detta är en underlig kommentar givet att den kommer från USA som är bland de striktaste länderna vad gäller arbetstillstånd för utlänningar och som bevakar dem hårt väl inne. Notícias menar att detta bara är ännu ett exempel på där de rika vill förödmjuka de fattiga.

Joe Hanlons nyhetsbrev (4 juni 2009) informerar även om att det inte blir aktuellt med subventioner för kycklingproduktion, enligt industri- och handelsministern Antonio Fernando. Mocambique importerar 1800 ton frys kyckling per månad från Brasilien och Sydafrika. Helt enorma mängder och lite svårt att förstå behovet av importen…

Ibland får kritik omedelbar verkan. Under sitt besök i distriktet Angoche (i Nampulaprovinsen) fick president Guebuza höra mycket klagomål från befolkningen på den sittande administratören. Guebuza tog orden på allvar och har nu sparkat administratören Jose Carlos. Carlos anklagas för att ha utnyttjat den lokala utvecklingsfondens pengar för egen vinning. (Joe Hanlon 4 juni 2009)

I gårdagens Notícias rapporteras om att den brasilianska senaten beslutat om ett samarbete mellan Brasilien och Mocambique inom biobränsle. Brasilianska företag ska etablera sig i Mocambique och hjälpa landet att få tillgång till den europeiska biobränslemarknaden. (Notícias 3 juni 2009) Ämnet biobränsle är minst sagt en het potatis, läs mer här på bloggen bland annat under https://kajsajohansson.wordpress.com/2009/05/14/biobransle-och-mat-amerikanska-lakare-och-forvirrat-om-forsta-dam/. Ska när jag är tillbaka i Mocambique försöka ta mig tid till en intervju om biobränsle med den mocambikiska bonderörelsen UNAC.

Det mocambikiska parlaments- och presidentvalet ligger fast den 28 oktober och just nu funderar jag själv mycket på utgången av det svenska eu-valet till helgen. Något annat som jag också grubblar över är att den största debatten i min hemstad nu är huruvida det ska eller inte ska få finnas en saluhall i hamnen. Denna livsavgörande frågor fyller spaltmeter efter spaltmeter i lokaltidningen Hjo Tidning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s