Om besöket i Majune

Fotografierna nedan tog jag under en dag i Majune då vi besökte två bondeorganisationer och den lokala regeringen. Majune är ett av distrikten i provinsen som står i fokus för de storskaliga skogsinvesteringarna. Samtidigt som investeringarna ger arbetstillfälle medför de också en lång rad problem, varav de flesta hänger samman med den djupa fattigdom som invånarna i Niassa befinner sig i.

Såväl samhället i stort som människorna är sårbara när det helt plötsligt dimper ner en stark aktör utifrån med intressen som på vissa sätt går emot lokalsamhällenas. Bönderna förlorar sina bästa jordar för att de inte har något formellt ägarskap och konflikter mellan företag och befolkningen är vanligt förekommande. Bönderna upplever att de inte har just några medel att ta till så de bränner ner skogen.

Vi var i Majune tillsammans med en representant för Malonda – ett initiativ för att främja privatsektorutveckling i provinsen (med särskilt fokus på skogsinvesteringar) och bönderna ställde många frågor. De berättade om en vit sydafrikan som är ansvarig för ett plantage i distriktet. Han betalar löner som ligger långt under minimilönen och slår arbetarna. En person kom fram och visade ett ärr han fått i huvudet efter att ha blivit slagen av patrão. De undrade om det verkligen inte finns någon annan människa i hela världen som kan sköta plantagerna än en ”apartheid-boer” från Sydafrika.

Utöver samtalen om skogsinvesteringarna pratade vi även om decentraliseringsprocessen och om böndernas deltagande i de lokala beslutsprocesserna, inte heller det det minsta enkelt. Den lokala regeringen och bönderna har helt olika uppfattningar såväl om vad som egentligen händer och om varför det är så. Regeringen lägger stor ”skuld” på befolkningens låga utbildningsgrad och bönderna kritiserar regeringen för bristande transparens.

En problematik som blev tydlig för oss är den kring ”partiet” där en kvinna gav ett tydligt exempel: Hon har tillsammans med några andra kvinnor från distriktet blivit utbildade av en organisation som heter ”Forum Mulher” som arbetar med jämställdhetsfrågor. När de kom tillbaka till distriktet och började implementera det de lärt sig blev de genast förtalade för att tillhöra oppositionen, vilket är bland det värsta man kan bli kallad. Dessa förtal satte effektivt stopp för arbtetet.

Besöket i Majune satte fart på många tankar och reflektioner om utvecklingsprocesser. På lite avstånd (eller ännu mer; i en bok) kan de te sig tämligen enkla men när man kommer närmre blir de otroligt komplicerade.

2 tankar på “Om besöket i Majune

  1. Hej Kajsa!

    Vilket intressant besök det måste ha varit. Jättebra att du skriver blogg, det är så roligt att bli uppdaterad om vad som händer dig.

    Ha en trevlig vecka!

  2. Pingback: Flodhästar, elefanter o utbytbara rättigheter « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s