Bron Armando Emílio Guebuza eller Eduardo Moisés Alberto Guebuza

Imorgon invigs bron över Zambezifloden. Den har fått namnet ”Armando Emílio Guebuza” efter nuvarnade presiden, vilket kan anses något kontroversiellt ur flera aspekter så här under de allra sista månaderna av presidentens nuvarande mandat. Tydligen var processen där namnet valdes inte särskilt transparent och ett antal mer neutrala namn valdes bort under oklara omständigheter.

ponte aeg
Bron symboliserar nationell enhet och Zambezifloden och korsandet av den är fylld av historik och symbolik. Att presidentens namn lägger beslag på allt detta uppfattas av många som väldigt provocerande. Med tanke på att bron funnits med som en strategisk investering sedan självständigheten skulle ett bättre namn enligt somliga vara vara Eduardo Moisés Alberto Guebuza – för att ha alla presidenterna sedan dess representerade. Å andra skulle detta ju föga råda bot på att regeringspartiet lade beslag på brons namn…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s