Tobaksmarknad i Majune

Har som sagt varit ute och rest den senaste veckan i några distrikt i Niassa, däribland i Majune. Där odlar en stor del av bönderna tobak som efter skörd köps upp av ett företag (det enda) som sedan säljer det på den internationella tobaksmarknaden i Malawi. Att odla tobak, som är en cash crop, innebär en möjlighet till inkomst men är även en risk för bönderna som ställer om mark som använts till matproduktion. Situationen blir än mer osäker av att det bara finns ett enda företag som köper upp tobaken, vilket gör bönderna ännu mer sårbara.

Några av dem vi pratade med menade att det är en svår förhandlingsposition, och just som bönderna börjat lära sig hur en våg fungerar har tobaksbolaget datoriserat processen vilket gör att bönderna inte har tillgång till den mest grundläggande information om vikten för det som de producerat. ”Nu kan de vara ännu mer mafiosos mot oss, ingen av oss fattar någonting av det där…” påpekade en av bönderna. I mitten ett par bilder från tobaksmarknaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s