Hur många ägg rör det sig om?

För en liten stund sedan ringde Roberto, en av mina före detta kollegor från det mocambikiska aidsnätverket Monaso. Lite lätt stressad förklarade han att han höll en utbildning om hiv, sexualitet och jämställdhet och fått en fråga i frågelådan angående hur det här med ägglossning egentligen funkar, hur många ägg det rör sig om egentligen? Detta är onekligen en varierande arbetsmiljö, ena stunden diskussion med regeringen om decentralisering och andra stunden ägglossning…

Innan jag började jobba för Kooperation Utan Gränser arbetade jag på Monaso som rådgivare, utsänd av Afrikagrupperna. Som rådgivare ägnade jag mycket tid åt att arbeta med metodutveckling inom just hiv, jämställdhet och sexualitet och kring hur jämställdhet kan användas som ett vapen mot aids. Nedan några foton från utbildningarna vi höll. (Detta tema är roligare att fota än decentralisering…)

Översta raden: Genomgång av yttre och inre könsorgan. Dessa pass brukar vara mycket uppskattade, det är tämligen ovanligt med sexualundervisning i skolan och kunskapen om den egna kroppen är ofta låg. Mittenbilden visar en vanlig kondom uppblåst – för att döda myten att kondomerna skulle vara för små för vissa män.

Nedre raden: Utbildningarna fokuserar på att utifrån människors egna erfarenheter av frågor som rör relationer och jämställdhet skapa en diskussion, inte minst fokuserad på att kvinnor och män tillsammans i blandade grupper ska prata om dessa frågor. Mittenbilden föreställer en övning med deg (syftet uppenbart?) och sista bilden föreställer en mur som Monaso målade i Nampula för att informera allmänheten om en ny lag som skyddar hivpositiva mot diskriminering på arbetsmarknaden.

2 tankar på “Hur många ägg rör det sig om?

  1. Pingback: Bra sparat? « Kajsas blogg från Moçambique

  2. Pingback: Kondomer « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s