Punkrockbandet Neverstore planterar träd

I januari släppte punkrockbandet Neverstore en ny skiva. Om man köper ett paket med en t-shirt och en rättighet att ladda ner skivan, skänker man samtidigt 20 kronor och därmed ett planterat träd till Vi-skogen. En mycket bra idé!

Varför Vi-skogen?
Jag träffade Jacob Widén, sångare i Neverstore, för att fråga varför de valt att stödja just Vi-skogen?  -Vi ville visa på ett konkret och enkelt sätt att hjälpa till, säger Jacob och fortsätter: -Det finns ju många biståndsorganisationer men idén att plantera just ett träd känns konkret och lätt att ta till sig. Paketet består av en kod som gör det möjligt att ladda ner nya skivan och en t-shirt med ett vackert träd. -T-shirten är ekologisk, berättar Jacob. Jag undrar om den möjligtvis är även rättvisemärkt? -Det vågar jag inte svara på. Man skulle ju vilja följa alla grejer man gör i produktionen men man gör inte det, av någon anledning, säger Jacob fundersamt. Han understryker att det är viktigt för dem att detta inte blir en reklamgrej för Neverstore, att de gör det för att de vill bidra till något meningsfullt

Vardagshjältar
Bandet har inte stöttat någon organisation tidigare och idén att göra det kom delvis från förra skivan som hette Heroes Wanted. -Namnet på skivan var tänkt som ett ironiskt budskap, på omslaget fanns vi tre i bandet men som seriehjältar, berättar Jacob och fortsätter: -Men något gick lite snett och det blev inte så ironiskt som vi hade tänkt det. Istället blev Heroes Wanted uppfattat som ett väldigt allvarligt budskap. Vi pratade mycket om hur alla kan vara vardagshjältar. Med den nya skivan har vi gjort något åt det och kommit på ett konkret sätt att dela med oss.

En tid av hysteri
Namnet på den nya skivan är Age of Hysteria – som syftar på den tid vi lever i. -Man blir en person man inte vill vara – se bara på mig; jag har skaffat en iPhone även fast jag egentligen varit helt emot det, säger Jacob och skrattar. Han menar att hysterin finns överallt: allt ifrån att man alltid förväntas vara kontaktbar till hysteri kring svininfluensan. -Svininfluensan är lika närvarande nu som för några månader sedan. Då skrevs hur mycket som helst om det men ingen säger eller skriver någonting om den nu. Först ville vi ha två svin med gasmask men det japanska bolaget tyckte att det var för mycket, berättar Jacob. Apropå Japan berättar han att nya skivan släpptes där för redan ett halvår sedan och att Japan är ett av de få länder där det faktiskt går att släppa en skiva utan att den omedelbart hamnar på internet. -Det som släpps i Japan stannar där – inget kommer ut på Pirate Bay förrän det släpps i Sverige eller i övriga Europa.

Små budskap 
Neverstore är inte ett band som ser sig som budbärare för de stora budskapen – Jacob menar att de inte är tillräckligt bra låtskrivare för att kunna välja bland problem och sedan skriva en låt. -Vårt budskap handlar om glädje och vikten av att ha kul – det var därför vi började spela, säger Jacob bestämt och fortsätter: -Vi är ett vanligt punkrockband från en liten stad och vi skriver om det lilla och det världsliga.

…från en liten stad
Och på tal om den lilla staden kan man undra varför har de valt att ha Hjo som bas? -Den lilla staden med det stora hjärtat, skrattar Jacob och fortsätter med en fras som får god effekt om den sägs på västgötska: Det blev inte roligare än så här! -Kanske är det lite så, funderar han, vi har bott på ett par andra ställen men kommit tillbaka. Jag skulle gärna testa något annat, kanske USA, men är säker på att jag kommer tillbaka till Hjo. Jag vet inte vad det är som drar, antagligen lugnet och att det är enkelt. I Stockholm är allt dyrt och krångligt, att åka tunnelbana överallt till exempel. Och att man tycker att det är jobbigt tyder väl det på att man är en småstadsmänniska? frågar han sig.

Turné till helgen
Till helgen ska Neverstore ut på turné i Sverige för första gången på över ett år. -Vi är lite nervösa inför turnerandet, vi har inte turnerat i Sverige sedan december 2008, berättar Jacob. -Men vi har ju spelat ändå, som till exempelvis på musikkryss på Norra Piren (bar i Hjo), säger Jacob och skrattar. -Det är bra att göra sådana saker – det gör att man kommer ihåg varför man började spela, avslutar Neverstores sångare Jacob Widén.

Återstår bara för mig att tacka för tålmodigt svarande på frågorna och att önska lycka till på kommande turné!


Korta fakta om Neverstore – ett band som…
…bildades i Skövde år 2000 av Erik, Oscar och Jacob
…spelar punkrock, i alla fall enligt dem själva
…just släppt sin tredje skiva
…har fått två MTV-pris: Best Swedish Act 2007 och 2008
…aldrig fått en grammis och som tror att de nog aldrig kommer att få det
…är trött på musikkritikerstilen i radion där bara en musikstil får utrymme
…har turnerat på alla stora musikfestivaler i Sverige
…har en stor publik i bland annat Tyskland och Japan
…ska ut på turné på lördag – start i Malmö därefter följer bland annat Stockholm och Göteborg

Mer info om skivor och träd
Läs mer om bandet: www.neverstore.com
Ladda ner skivan och plantera träd: www.ageofhysteria.com
Kolla planterade + plantera träd: www.planteratrad.se

4 tankar på “Punkrockbandet Neverstore planterar träd

  1. Hej Kajsa!
    Fin artikel. Vi tror på bandet och vårt samarbete. Det är känns kanonbra faktiskt. T-shirten är i ekologisk bomull. Henrik Brundin, Vi-skogen

  2. Pingback: Plantera träd « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s