Så ser tobak ut

I Niassaprovinsen är tobak en av de största inkomstgenererande grödorna (så kallade cash crops – som man odlar för försäljning och inte för egen konsumtion). Igår var jag i Muembe- och Sangadistriktet och körde förbi många tobaksfält, nedan ett par bilder som visar hur tobak odlas  och sedan hängs upp på tork innan det tas till försäljning.

Tobaksbolagen förser bönderna med utsäde och produkter för att kunna odla och garanterar sedan uppköpet. Det låter bra i teorin men tämligen konfliktfyllt och problematiskt i praktiken. Det finns bara en uppköpare av tobaken vilket gör bönderna sårbara och utan möjlighet till förhandling av priser. Att majoriteten av bönderna har låg formell utbildning och ofta inte kan läsa och skriva gör dem än mer sårbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s