Ett viktigt mansporträtt och kurs i positivt tänkande

Läser Doris Lessings självbiografi om sin uppväxt i ett rasistiskt södra Afrika styrt av en vit minoritet under mitten av 1900-talet. På baksidan av boken står något i stil med att Lessings fem böcker utgör ”ett av vår tids viktigaste kvinnoporträtt”. Funderar på om jag någon gång läst, eller någon gång kommer att få läsa, att en bok är ett av vår tids viktigaste ”mansporträtt”?

En helt annan sak som jag funderat på under Sverigevistelsen är förekomsten av märkeskläder för barn – en marknad som verkar ha fullkomligt exploderat framför allt i storstäderna. Måste säga att jag tycker att det verkar helt uppåtväggarna att spendera stora summor pengar på modekläder för små barn och funderar på vem som gladare av det?

Apropå glad såg jag igår en affisch som annonserade om ”Kurs i positivt tänkande”. Även det ledde till en viss fundersamhet – hur har vi det egentligen i samhället om människor ska gå kurser i positivt tänkande? Blev dock onekligen lite nyfiken på vad en sådan kurs egentligen innehåller…

Idag på tåget satt en man bakom mig som berättade för sin granne att han arbetade med att sälja och köpa apotek. Han berättade om hur mycket ett apotek kostar och hur många miljoner man kan göra i vinst på ett år under de rätta förutsättningarna. Samma känslor som ovan; hur har vi det egentligen i samhället och något verkar vara helt uppåt väggarna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s