Med anledning av fotbolls-VM

Skrev följande text (till ett annat forum) med anledning av stundande fotbolls-VM i Sydafrika.

KONDOMFOTBOLLAR

I norra Moçambique arbetar Kooperation Utan Gränser med små bondeorganisationer på gräsrotsnivå. Många byar har sin egen organisation vilket är fallet i den lilla byn Lussanhando där Kooperation Utan Gränser stödjer bönderna bland annat med dragdjur och studiecirkelverksamhet. De flesta av medlemmarna i Lussanhandos bondeorganisation är kvinnor. När vi besöker byn är det inte emellertid inte bara de vuxna bönderna vi träffar – ofta samlas hundratals barn kring mötena.

Än fler barn var det på vårt senaste möte i byn då vi även hade med oss Sveriges ambassadör i Moçambique Torvald Åkesson. I klungorna av böndernas barn stötte jag på Akácio som stolt och bestämt håller om sin fotboll. Jag frågar varifrån bollen kommer? Akácio skrattar men svarar inte. Han blir generad när jag börjar prata med honom, hans kompisar får hjälpa till med svaren. Med hjälp av dem lyckas Akácio svara: -Jag har gjort bollen själv. Det är en ballong inuti. -Är det verkligen en ballong? undrar jag. Svaret dröjer. -Nej det är ingen riktig ballong, det är en ”en liten tröja”, skrattar han. ”Liten tröja” betyder kondom. Detta är den allra vanligaste typen av fotbollar i Moçambique – hemmagjorda av snöre, plastpåse och kondom. Och Akácio är som de allra flesta fotbollsspelare i Moçambique.

Varken Akácio, hans kompisar eller du vuxna i Lussanhando vet att VM kommer att hållas i Sydafrika, grannland till Moçambique, i juni. Avståndet mellan dem och VM är på flera sätt längre än mellan Sverige och VM. Utan TV, el eller tidningar är informationskanalerna få. Även med tillgång till detta hade informationen varit begränsad – de flesta i byn talar inte portugisiska utan endast lokalspråk och färre än två av tio kan läsa.

Den låga formella utbildningsnivån innebär emellertid inte att det inte finns duktiga kvinnliga oxdragare som lärt sig hantera djur genom studiecirklar eller duktiga små fotbollsspelare som gör egna bollar av kondomer.

1 tanke på “Med anledning av fotbolls-VM

  1. Blev nyfiken på hur man egentligen lyckas tillverka en fotboll med hjälp av en kondom. Efter en del letande så hittade jag följande video på YouTube:

    Otroligt hur enkelt det ser ut och jag blir sugen på att tillverka en själv just för att det går att skapa något med så små medel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s