Bönder och myndigheter samarbetar kring rådgivning

Idag har vi haft möte med bondeunionen i Niassa, agroforestrycentret i Cuamba och den lokala jordbruksmyndigheten. Syftet med mötet var att diskutera hur samarbetet mellan bondeorganisationerna och myndigheterna, i distrikt och provins, kan förbättras och hur detta kan gynna båda sidor.

Det blir lätt lite pajkastning på sådana möten; myndigheten anklagar bondeorganisationerna för att de är oorganiserade och bondeorganisationerna anklagar myndigheten för att de inte är öppna för samarbete med bönderna. Idag lyckades vi emellertid komma över det momentet relativt snabbt och det blev en riktigt bra diskussion och även en gemensam handlingsplan.

Bland annat ska bondeorganisationerna ta fram cirka tio ”kontaktbönder” per distrikt som ska få utbildning av jordbruksrådgivarna för att sedan fungera som ”byrådgivare” och vara de som sköter kontakten med jordbruksrådgivarna. Rådgivarna är väldigt få i förhållande till antalet bönder med behov och detta är ett sätt att få kunskap och rådgivning att nå längre ut.

För att ytterligare förstärka arbetet kommer såväl de statliga rådgivarna som de från bondeorganisationerna få utbildning i studiecirkelmetoden så att den kan bli en del av rådgivningsverksamheten.

Samtliga kommer även få tillfälle att delta på fältdagar och besök på agroforestrycentret i Cuamba för att förbättra sina kunskaper om hållbart jordbruk.

Ska bli spännande att se hur det kommer att gå!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s