Ingen tvångsutvisning, idag…

Igår skrev jag om tvångsutvisningen av irakiska asylsökande som skulle ha skett idag. Läser på DN.se att utvisningarna har ställts in vilket ju naturligtvis är fantastiska nyheter. Samtidigt finns, som vanligt, ett par minst sagt tvivelaktiga uttalande från Migrationsverket. DN skriver:

När domstolen begär att en utvisning ställs in kommer det att bli så, enligt Migrationsverket. Men alla utvisningar till landet kommer inte att stoppas.

– Då krävs att det händer något i Irak. Vi har nyligen varit där och har god kännedom om hur det ser ut, säger Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket till TT.

Europarådets generalsekreterare, Thorbjørn Jageland, är av en annan åsikt. På tisdagen uppmanade han EU:s medlemsländer att inte genomföra utvisningar av irakier. Sverige nämndes särskilt.

– Europadomstolen har tydligt bett Sverige, Nederländerna och Storbritannien att inte fullfölja det tvångsmässiga tillbakaförandet av irakier i ljuset av den senaste tidens förvärrade säkerhetssituation i Irak. Europarådets samtliga medlemsländer måste respektera domstolens beslut, säger Thorbjørn Jageland i ett pressmeddelande.

***

Läser om en helt annan sak i DN, Gödselträd som ger hopp för afrikanskt jordbruk. Läs gärna artikeln här! Under kategorin ”Jordbruk” i menyn till vänster kan du läsa om agroforestrycentret som vi arbetar tillsammans med i Cuamba som arbetar med denna typ av jordbruk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s