Aluminiumregn

En mycket omtalad fråga i Maputo de senaste månaderna är att det multinationella företaget Mozal (ett aluminiumsmältverk) har fått tillstånd att arbeta utan filter under en viss tid och alltså släppa ut ofiltrerade föroreningar rätt ut i luften i 140 dagar. Ett antal miljöorganisationer har lyft frågan och försökt påverka politiker och miljöministeriet men utan att lyckas. I onsdags godkände ännu en instans, Moçambiques administrativa domstol, Mozals ”bypass”.

I området runt Mozal har mark och växter täckts av ett vitt aluminiumdamm men miljöministeriet hävdar att detta må döda en och annan växt men att det inte är skadligt för människor. Tidningen Savana driver med de korkade uttalanden, se bild här intill.

En annan het potatis är frågan om att registrera alla kontantkort för mobiltelefoner. I september bestämdes att alla nummer skulle registreras. I veckans Savana uttalar sig Marcelo Mosse från CIP om att detta är emot konstitutionen och att det är ett uppenbart maktmedel för att kontrollera utbrott som det 1-2 september.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s