Världens tuffaste?

Har nämnt Kooperation Utan Gränsers kampanj Världens tuffaste jobb ett antal gånger här på bloggen, bland annat Åsas resa till Kenya som hon har skrivit om på sin blogg. Åsa är nu hemkommen och har medverkat i bland annat i TV4:s morgonsoffa och pratat om erfarenheten från Kenya.

Idag släpps rapporten Världens tuffaste jobb – om kvinnliga bönders roll. Läs pressmeddelande nedan. Har du vägarna förbi Archades shopping i Lusaka, Zambia kan du delta i lanceringen. Pressmeddelandet har gett upphov till viss debatt i Zambia, läs bland annat på Lusaka Times hemsida. Rapporten kan laddas ner här!

The toughest job in the world
— new report details role of women farmers’

Around 80 per cent of the food that is consumed locally in Africa, is produced by women.

At the same time, women own or control a small percentage of the land and only receive a tenth of all credits. Agricultural extension workers– usually male – spend most of their time providing advice to other men. Women are underrepresented in the farmers own organisations. In short: women farmers lack power and influence.

–  If the situation for women in agriculture does not improve, we will never achieve the Millennium Development Goal of reducing poverty and hunger by half, says Anna Tibblin, Regional Director of Swedish Cooperative Centre (SCC) in Southern Africa, based in Zambia.

In order to reduce poverty, investments must be made in women farmers. This includes increased control of arable land and access to legal expertise. Evidence also shows that the use of female extension workers is an effective way to increase women farmers’ knowledge.

The new report The toughest job in the world reveals that 700 million women farmers and their daughters’ are living in poverty worldwide. The report has been produced by the Swedish Cooperative Centre (SCC) to highlight the challenges at hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s