Solar, skatter och sjöar

Jag befinner mig i Malawi på möte med kollegor från Zimbabwe, Zambia, Kenya och Malawi. För snart ett år bytte Malawi flagga – den sol som på den förra flaggan var på väg upp har nu gått upp och lyser numera vit (och inte röd som tidigare). Motiveringen till bytet var att landet tyckte det var dags att inte så se på sig själv som en ny stat på väg upp utan en som är helt uppe – soluppgången symboliserar Malawis utveckling sedan självständigheten 1964.

Har varit borta från bloggen ett tag, skrivinspirationen har inte riktigt fallit på. Innan jag kom till Malawi befann jag mig i Maputo några dagar där vi bland annat hade personalmöte med personalen från Utan Gränsers kontor i Niassa och i Maputo. Mötet hade delvis som syfte att introducera två nya kollegor som just börjat arbeta hos oss i Maputo. Se bilder nedan från mötet.

 

Deltog även i ett seminarium om skatters betydelse för utvecklingen generellt och i Moçambique specifikt. Väldigt spännande måste jag säga. Skatter är inte direkt någon het potatis i den offentliga debatten i Moçambique (dock finns rikligt av kreativa försök att slippa betala, inte minst bland den rikare delen av befolkningen) men en aspekt på skatter som diskuteras livligt är storskaliga investeringars skattelättnader. Det beräknas att om de stora företagen skulle beskattas i liknande grad som de små och medelstora företagen, skulle Moçambique kunna bli kvitt en stor del av sitt biståndsberoende. I nuläget finansieras ungefär 50 procent av statsbudgeten av bistånd. Skattelättnader har använts som ett sätt att locka utländska direktinvesteringar men såväl forskare som organisationer från civilsamhället ifrågasätter rimligheten och rättvisan i denna politik.

På mötet träffade jag en zimbabwisk kvinna vid namn ”Moreblessings” som dessutom arbetar för en kristen biståndsorganisation. Det saknas inte fantasi med namn i denna region…

Innan dagarna i Maputo var jag i Niassa där vi hade besök av svenska ambassaden. Ambassadör och den nya jordbrukshandläggaren besökta några av våra samarbetsorganisationer och diskuterade bland annat landfrågan och regeringens jordbruksprogram. Nedan ett par bilder från mötena. Ambassadens besök i Niassa avslutades med årsmöte om programmet som vi implementerar i Niassa. Mötet innehöll många intressanta diskussioner om det nuvarande arbetet och hur ett framtida program i Niassa skulle kunna se ut. Provinsen bjuder som bekant på ganska många utmaningar men samtidigt även många möjligheter att bidra till ökad demokrati underifrån genom stöd till gräsrotsorganisationer. I inlägget ovan finns några foton från Cobue, vid Niassasjön, där mötet hölls (väldigt inspirerande miljö!). Bland annat dokumentation av getfotografering… 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s