Politik och världsmedborgare

Läser svenska tidningar på nätet och blir lite glad över innehållet i 1 maj-talen i Sverige. Tydliga ställningstaganden och politik! Vänsterpartiets ekonomiska taleskvinna säger bland annat ”Vi vill utjämna klasskillnaderna som nu är lika stora som efter andra världskriget”.

Och så läser jag en intressant bok ”Världsmedborgaren” av Peter Kemp som bland annat kritiskt reflekterar över skolans (den danska, Kemp är dansk) roll i formandet av denna medborgare. Ett litet smakprov:

”Genom att resa kan man vidga sina geografiska och kulturella horisonter och bli en man eller kvinna av värld. Men den världsvane behöver inte nödvändigtvis uppfatta sig som politisk medansvarig för den värld han eller hon har sett. I så fall är han eller hon ingen världsmedborgare  utan en person som kan vara underhållande och intressant vid ett middagsbord genom att ha sett något de andra i sällskapet inte har sett. Men att ha mött märkliga människor utomlands eller ha sett större städer än i Sverige är inte detsamma som att vara solidarisk med främmande människor i en världsmedborgerlig ödesgemenskap.”

”Skolan är ett hemtrevligt drivhus för den förutsättningslösa människan, som uppfinner hela världen, sin kultur och sitt sociala liv från noll.”

Avslutar med ett par bilder från Jacob Stålhammars blogg, det var alldeles för länge sedan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s