Fem år här… / Cinco anos aqui…

Versão Moçambicana abaixo.

Idag har jag bott i Moçambique i fem år – den 7 augusti 2006 flyttade jag hit. Jag hade redan någon slags aning om vad jag gav mig in på – jag besökte Moçambique för första gången för drygt tio år sedan och hade hunnit med ett antal resor hit mellan 2001 och 2006.

Det är en ganska stor del av mitt liv som jag har tillbringat här. Om räknar arbetsår (lönearbete) så har jag jobbat fler år i Moçambique än i Sverige. Jag har också flyttat fler gånger i Moçambique än i Sverige, sett mycket mer av Moçambique än Sverige (trots att Moçambique nästan är dubbelt så stort) och jag har mer koll på moçambikisk historia än på svensk (inte så underligt – revolutioner är roligare än kungar).

Jag har inte hemlängtan till Sverige (men väl längtan till vänner och familj) men när jag reser utanför Moçambique längtar jag väldigt mycket hem hit. Både Sverige och Moçambique är hemma, fast de har kanske olika hemmafunktioner. Som ett slags bonus, att ha två hem…

Aqui!
Hoje faço cinco anos em Moçambique – vim cá no dia 7 de Agosto de 2006. Já antes tinha algumas ideias dos desafios por onde estava a entrar como visitei Moçambique pela primeira há mais do que dez anos e tinha tido a oportunidade de vir várias vezes entre 2001 e 2006.

Passei uma boa parte da minha vida aqui. Contando anos de trabalho, trabalhei mais em Moçambique do que na Suécia. Também mudei de casa mais vezes em Moçambqieu do que na Suécia, conheço muito melhor a geografia de Moçambique (embora Moçambique ser quase duas vezes maior do que a Suécia) e conheço melhor a história moçambicana (o que não é tão estranho – revoluções são mais interessantes do que reis…).

Não sinto saudades de casa da Suécia (mas de amigos e familiáres) mas quando viajo para fora de Moçambique tenho muitas saudades de casa de Moçambique. Ambos Suécia e Moçambique são casas, mas se calhar com diferentes funções. Como um bónus, de ter duas casas…

2 tankar på “Fem år här… / Cinco anos aqui…

  1. Jag kommer ihag att jag traffade dig pa Landvetter for 5,5 ar sedan nar jag flyttade till USA. Jag antar att du da bara var pa en temporar resa snarare an en flytt. Hur som helst sa har jag sen dess rotat mig och skaffat ett nytt medborgarskap. Hoppas att de gagna aren varit lika bra for dig som for mig!

    • Det känns länge sedan, minns dig med stora väskor vid incheckningen! Har haft fem otroligt innehållsrika år i Mocambique, något nytt medborgarskap har jag dock inte skaffat mig (det krävs tio år i landet alternativt giftermål för det – jag är långt från båda… 😉 ).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s