ANC 100 år

Idag har ANC firat 100 år. Partiet bildades den 8 januari 1912 som South African Native National Congress. 1960 förbjöds organisationen av apartheidregimen och fängslade dess ledare kort därefter. 1990 nästan 30 år senare släpptes Nelson Mandela fri och blev därefter Sydafrikas förste folkvalde president efter en fredlig transition från apartheid till majoritetsstyre.

ANC är det regeringsbärande partiet men kritiken är groende inte minst bland de egna leden. Regeringen anklagas för korruption och för att den politiska eliten berikar sig samtidigt som 38 procent av befolkningen fortfarande lever i fattigdom.

Ett antal celebra gäster (46 statschefer) deltog I firandet, bland annat det självständiga Zambias förste president Kenneth Kaunda och Ugandas president Yuweri Museveni. Storbritanniens statsminister Cameron nöjde sig med att skicka ett brev.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s