Bobs hälsa

Zimbabwes president Robert Mugabe ligger svårt sjuk på ett sjukhus i Singapor. Trots att han har överlevt åtminstone sex tidigare vändor av allvarlig sjukhusvistelser och sjukdom, leder situationen till en diskussion om ”vad händer sedan – om han dör”. Vissa tidningar, bland andra brittiska Daily Mail, skriver att Mugabe officiellt sagt att försvarsminister Mnangagwa får ta över, om han dör.

Igår postade jag Daily Mails artikel om Mugabes hälsotillstånd på min facebooksida och ett antal svenska vänner och kollegor skrev kommentarer. Efter en stund dök en kommentar från en mocambikisk vän (som arbetar på en europeisk ambassad) upp: ”Kajsa, porque o mundo (ocidental) esta ansioso em ver Mugabe morto?” = ”Kajsa, varför längtar (väst-)världen så mycket efter att se Mugabe död?” Frågan säger en del om våra olika perspektiv, på såväl vår samtid som vår historia.

Pratade idag med en före detta kollega i Zimbabwe och frågade hur diskussionen där går. Hans svar innehöll ett antal tänkvärdheter, som exempelvis att Mugabes efterträdare är ”värre” vad gäller att inte respektera mänskliga rättigheter och att situationen i Zimbabwe efter Mugabe mycket väl kan förvärras.

Många organisationer i Zimbabwe är även besvikna på den politiska oppositionen MDC för att de inte levt upp till förväntningarna om försvar av grundläggande rättigheter etc.

Blev lite fundersam när facebook-kommentarerna till Daily Mail-artikeln plötsligt försvann under några timmar i förmiddags, för att sedan komma tillbaka vid lunchtid…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s