I väntan på månen…

Drygt 1,5 miljarder muslimer, eller runt 22 procent av jordens befolkning, väntar nu på att månen ska visa sig. Om den gör det betyder det att fastan avslutas och Eid-ul Fitr, en av de största muslimska högtiderna, inleds imorgon. I den praktiska världen handlar det om det blir helgdag och alltså ledigt imorgon. (Kan inte låta bli att fundera på hur något sådant skulle fungera i Sverige – där en kaffeträff planeras veckor i förväg – att inte veta kvällen innan om hela landet skulle vara stängt imorgon bitti?)

I nyhetsbrev har olika ledares Eid-hälsningar publicerats. Innan några av dessa hälsningar beskrivs, vill jag säga att de allra allra flesta Eid-hälsningar på facebook, bland kollegor med mera, handlar om kärlek, sammanhållning, alla afghaners rätt till utveckling, fred och acceptans inom och utanför landets gränser, med muslimer och icke-muslimer.

Hekmatyar, ledare för islamistiska Hezb-i-Islami Afghanistan, meddelade i sin Eid-hälsning att han hoppades att de utländska trupper skulle lämna landet före nästa års religiösa högtid och att en regering vald av folket skulle finnas på plats. Hekmatyar menade att USA och dess europeiska allierade inte hade vunnit något på kriget här förutom dödsoffer, politisk instabilitet och finansiell kris. Han menar att stabiliteten i Afghanistan kommer att återinfinna sig när utlänningarna är borta. Och så en instruktion till sina följare: NATO-ledda trupper är måltavlor men civila offer ska undvikas: “Avoid bombings that harm civilians. Don’t attack civil servants, teachers, judges, clerics, engineers, doctors, journalists and other non-combatants…”

Talibanledaren Mullah Omar sa i sin hälsning att talibanerna varit framgångsrika i sin kamp, avvisade nästa års val och uppmanade afghanerna att inte delta. Han sa också att de inte är ute efter makten utan tror på att forma en inkluderande regering med alla afghaner. Afghanerna ska enligt Omar inte förlita sig på utlänningar och unga afghaner bör studera (inte bara religion). Även Omar skickade med budskapet om att talibanerna ska undvika civil offer. Både Hekmatyar och Omar hälsade att Afghanistan inte ska delas utan stå enat som en nation.

Men som sagt, för de allra flesta här handlar Eid om lycka, att dela med sig och vara nära sin familj. Nu är det bara att vänta på att saudiska högsta domstolen ska meddela om månen har skymtats eller ej…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s