Att observera utvecklingen

I fredags hölls utvecklingsobservatorium här i Niassaprovinsen. Obserarvatoriet är ett tillfälle när politiker, myndigheter, privata sektorn och det civila samhället tillsammans utvärderar utvecklingen de senaste sex månaderna. Åtminstone är det så i teorin.

Det har varit porblematiskt med deltagandet från civilsamhällets sida i observatorierna. Tillgången till information har varit näst intill obefintlig, civila samhället har inte blivit inbjudna och när de väl varit där har man inte fått något utrymme att prata. Men det får framåt. Under fredagens observatorium höll civila samhällets provinsforum en presentation där de riktade skarpt kritik mot provinsregeringen och distriktsadministrationerna angående hur de sköter de berömda 7 miljonerna. (Fond med pengar som ges till varje distrikt för att stimulera arbetstillfällen och förbättra matsäkerhet. Pengar i form av lån kan sökas av demokratiska, legaliserade organisationer, inte enskilda personer eller företag.)

Enligt civilsamhället är processen kring fonden inte transparent, präglas av svåger- (och parti-) politik, går till projekt som inte ligger inom ramarna och det är oklart såväl om någon betalar tillbaka pengarna som vad som händer med pengarna som faktiskt betalas tillbaka. Även internationella organsationer, dit Kooperation utan gränser hör, fick en plats på dagordningen och riktade till stor del samma kritik mot provinsregeringen som det lokala civilsamhället.

Guvernören i Niassa är inte känd för att vara någon särskilt stor vän av kritik från civila samhället men denna gång blev det en mycket bra diskussion. Guvernören tog på sig delar av ansvaret för problemen och menade att regeringen är väl medveten om problemen. Han inbjöd lokala och internationella organisationer att hjälpa till att förbättra situationen. Andra bollar som guvernören kastade tillbaka till civilsamhället var när polisens bristande kunskaper om mänskliga rättigheter kom upp. Han svarade då att regeringen är öppen för ett samarbete kring utbildning i dessa frågor.

Utvecklingsobservatoriet var en positiv upplevelse, inte minst på grund av den öppna och till synes ärliga stämning som rådde. Det är dock inte helt upplyftande att lyssna på alla resultat (även om många är positiva). Barnadödligheten i snitt i provinsen ligger på 2,6 % och i provinsen finns 1 läkare per 43.387 invånare. Regeringen rapport visar en god måluppfyllelse men innehåller ingen information om de faktiska förhållandena. Exempelvis redovisas att man lyckats uppnå målen om antal barn i skolan men det finns ingen kommentar kring hur många av alla barn i skolåldern som faktiskt går i skolan.

1 tanke på “Att observera utvecklingen

  1. Pingback: Planeringsmyndighet utan planering « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s