Pannlampa och 12 födslar

I helgen hade jag (än en gång) en rörmokare på besök för att försöka ordna vattnet i huset. Han hade ingen ficklampa och en vän som var hos mig på besök frågade var pannlampan som han gett rörmokaren för en tid sedan hade tagit vägen.

Rörmokaren förklarade: Den natt när hans fru skulle föda barn hade sjukhuset här i Lichinga ingen ström. Därför ombads alla gravida kvinnor (och andra patienter) att ta med sig ett stearinljus. Paret hade dock inget ljus så han tog med sig pannlampan istället. Personalen på sjukhuset tyckte att lampan var alldeles ypperlig för förlossning och hade passat på att använda den för 12 andra förlossningar samma kväll/natt. Och så hade batterierna tagit slut!

I väntan på säker elektrifiering kanske en större import av pannlampor till hälsosektorn skulle kunna vara ett alternativ…

2 tankar på “Pannlampa och 12 födslar

  1. Pingback: Födelsedag « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s