Social oro

I veckan avled 13 personer av kvävning i en fängelsecell i Mogincualdistriktet i Nampulaprovinsen. Enligt uppgifter placerades 48 personer i en cell som är till för 12. Enligt Savana och Notícias var flera av de 48 anhållna gripna på grund av kolerarelaterade uppror – att de attackerat sjukvårdspersonal som klorerat vatten. Politiseringen av koleraepidemin fortsätter. Frelimo menar att det är Renamo som sprider falsk information och Renamo menar att Frelimo använder koleraprotesterna för att smutskasta oppositionen.

Den mocambikiska sociologen Carlos Serra diskuterar och referear ingående kring detta på sin blogg (http://oficinadesociologia.blogspot.com/, portugisiska). I sitt nyhetsbrev diskuterar även Joe Hanlon frågan och referear till de 83 personer som dog i ett fängelse i Montepuez i Cabo Delgadoprovinsen år 2000. Händelsen orsakade stor politisk och social oro i distriktet.

I samma nyhetsbrev (daterat idag) tar Hanlon även upp att antalet lynchningar ökar. 20 personer lynchades till döds under årets första elva veckor, i jämförelser med 50 personer under hela 2008. Anledningar till lynchingarna är bland annat rån, våldtäkt och häxkraft. Lynchingarna är enligt många ett tecken på bristande /social/ säkerhet och ett mycket lågt förtroende för rättsväsendet på alla nivåer.  Enligt Serra (återigen http://oficinadesociologia.blogspot.com/) är det viktigt att sätta samman händelser som koleraupproren, lynchningarna och regnupproren – de är alla tecken på protester mot osäkerhet och ökande sociala orättvisor. Han menar att trots att upproren många gånger ritktar sig mot staten så är det just den som måste agera mer och svara mot befolkningens förväntningar. Han befarar att det kommer att bli fler uppror likt det den 5 februari förra året på grund av ökande matpriser.

Allt detta kommer väldigt nära här. Lichinga är platsen där priset på majs, som är en basföda i hela Mocambqiue, är som allra högst. Överallt pratar människor om detta här – inte ens majs har de råd med längre!

Tidigare publicerade inlägg på ovan nämnda teman:
Politiserade koleraprotester: https://kajsajohansson.wordpress.com/2009/03/03/kolerepidemien-politiserad-och-etnifierad/, https://kajsajohansson.wordpress.com/2009/01/25/uppdatering-om-koleralaget-2/
Regnupproren: https://kajsajohansson.wordpress.com/2009/02/08/tillfangataget-regn-kommunal-strejk-och-kadhafi-ifragasatter-demokrati-i-afrika/)
Mogincual: https://kajsajohansson.wordpress.com/2009/02/27/konzo/

2 tankar på “Social oro

  1. Hej,
    Ja, Hanlons brev som kom idag hade inga positiva nyheter; utan precis detta du skriver om och även de otäcka attackerna mot frivilla för Röda Korset, det är hemskt eftersom det grundar sig på okunskap om koleraspridningen och desperation när man inte har mat för dagen. Vi får bara hoppas på en snar positiv utveckling, tack för dina intresssanta reflektioner. Hälsningar, Joanna R Lundgren

  2. Pingback: Upplopp i Maputo « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s