Hungersnöd i majsöverskott

Trots att Mocambique varje år ökar sin majsproduktion, och det finns majs i lager, lider många distrikt av hungersnöd och direkt brist på majs. Enligt jordbruksministeriet finns just nu ett majsöverskott om 75 000 ton, samtidigt har priserna fyrdubblats i vissa delar av landet, däribland Niassa. Här är det nu så dyrt att människor inte har råd att köpa det som är basföda. Enligt jordbruksministeriet beror dessa ojämna förhållanden på brist kommersialisering och transport.

Majsproduktionen ökade från 1,57  miljoner ton 2007 till 1,68 miljoner ton förra året och utsikten är att öka ytterligare i år till 1,86 miljoner ton. För att öka produktionen krävs enligt ministeriet förbättrat utsäde och ökat antal jordbruksrådgivare. De senare ökadee från 590 år 2007 till 644 i dagsläget, planen är att öka till 828.

För fem år sedan ville Mocambique öka antalet rådgivare till 1000 men detta hindrades av världsbanken. Majoriteten av Mocambiques 21 miljoner invånare är småskaliga bönder. Det behösvs ingen avancerad matematik för att räkna ut att även 1000 rådgivare är extremt lite i detta vidsträckta land. Sorgligt.

img_0072

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s