Vem vill jobba inom den offentliga sektorn?

Fick idag besök av en mocambikisk läkare. Han är överläkare för Niassaprovinsen med sina drygt 1,1 miljoner invånare. Han berättade att han nästa år ville sluta att arbete i den offentliga sektorn, att han ville jobba för en utländsk organisation istället. Anledningarna? Flera men en av dem är lönerna. Som provinsöverläkare tjänar han ungefär 800 dollar i månaden. Chaufförerna på en stor amerikansk organisation här i Lichinga tjänar 1,5 gång så mycket och en person med motsvarande utbildning som en läkare tjänar 9-10 gånger så mycket som han gör inom den offentliga sektorn. Helt sjukt.

Utländska organisationer kommer alltså hit med syftet att stärka de mocambikiska strukturerna samt för att uppmana medborgarna att ställa krav på den offentliga sektorn och på regeringen. Samtidigt blir det en tydlig dränering, typ brain drain, av offentliga sektorn – vem vill jobba där när löneläget hos organisationerna är många gånger bättre? Samtidigt som bland annat IMF ställer krav på låga offentliga utgifter uppmanar utländska organisationer till att medborgarna ska ställa högre krav. Det är något i ekvationen som inte stämmer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s