Oro eller ro?

Det är ibland svårt att veta vad som är vad. Regionen Södra Afrika har ju många och långa erfarenheter och olika former av social oro. De senaste åren har regionen skakats av ett antal nationella och internationella konflikter kopplade till bland annat valprocesser.

När jag funderar på läget här i Mocambique tänker jag ofta att det är lugnt, samtidigt händer det saker hela tiden. Några exempel är koleraupproren tidigare i år, att över 20 personer dog i ett fängelse i Nampulaprovinsen för några månader sedan, att antalet offentliga lynchningar av brottslingar ökat dramatiskt det senaste året. Har skrivit om dessa händelser här på bloggen vid några tillfällen. I förra veckan skedde ännu en incident, denna gång med internationell anknytning.

En polisstation vid gränsen till Malawi i Ngaumadistriktet här i Niassa angreps och misstänkta för angreppet är malawiska gränsvakter, enligt Notícias. De besköt polisstationen och satte eld på en manskapsbarrack. Ingen person kom till skada men väl utrustning och vapen. Detta gjorde att Malawis presiden, Bingo wa Mutarika, som vid tillfället befann sig i Mocambique (i Maputo) på statsbesök valde att avbryta besöket.

Anledingen till attacken antas vara den hårdare gränsbevakningen från mocambikiska myndigheters sida, för att bekämpa illegala malawiska handelsmäns illegala transporter. Det som utlöste händelsen var ett bråk som uppstod när mocambikisk polis beslagtog en cykeln tillhörande en malawisk handelsresande som korsat gränsen olovligt för att köpa majs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s