Dragdjur och studiecirklar

I morse var jag på besök hos UCA en av våra partnerorganisationer här i Lichingadistriktet. UCA har köpt in dragdjur som de sedan tränat upp samtidigt som de även lärt medlemmar i tre bondeorganisationer hur man arbetar med dragdjur. Nedan några foton och några reflektioner från ett väldigt fint besök.

Efter att de visat hur det skulle gå till på fältet samlades vi tillsammans med medlemmarna från de tre organisationerna, som gått samman i en union. De berättade om sin erfarenhet med djuren och hur de planerat för framtiden, att djuren ska hjälpa till dels på de gemensamma fälten och dels på medlemmarnas individuella fält. Vi satt som i en fyrkant och de berättade att de är så här de sitter när de har studiecirklar.

En av mina kollegor, Ângelo, som är ansvarig för studiecirklarna inom vårt program såg sig om kring och frågade om män och kvinnor inte pratade med varandra under studiecirklarna för så som de satt var det en knivskarp gräns mellan männen och kvinnornas bänkar. Alla började skratta och den äldsta kvinnan reste sig från sin bänk och gick bestämt fram och knödde ner sig mellan Ângelo och en annan av våra manliga kollegor. Succé på alla sätt!

De berättade om vilka som hade blivit tränade och som sedan ska träna andra i djurhållning och det visade sig att det bara var män, trots att två av de tre organisationerna bara har kvinnliga medlemmar. Efter en liten diskussion kom de fram till att de genom studiecirklarna skulle ge kunskapen även till kvinnorna. -Alla kvinnor som ni såg ute på fältet, som körde plogen och styrde oxarna – det är tack vare studiecirklarna, förklarade en av männen.

1 tanke på “Dragdjur och studiecirklar

  1. Pingback: Återbesök i Lussanhando « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s