Tillbaka och med fråga till biståndsministern

Befinner mig i Zambia sedan måndags kväll. Helgen i Maputo var innehållsrik, fastnade i en hiss i fredags kväll när jag hjälpte en vän att flytta och blev matförgiftad lördag kväll. Igår brast vattensystemet på hotellet här i Lusaka och vi fick flytta.

Innan jag åkte från Mocambique träffade jag en mocambikisk politiker som arbetar med utrikespolitik, och är väldigt inblandad med Sverige och anda givare. Jag berättade om biståndsministerns utspel förra veckan och om den föga uppmuntrande debatt som detta givit upphov till. Han blev väldigt förvånad och undrade hur en biståndsminister från Sverige, ett land som alltid pratar sig varmt om transparens och deltagande, inte ens bryr sig om att informera mottagarländerna om pågående debatt. Kanske genom att översätta biståndsministerns artikel eller liknande?

Om det verkligen hade handlat om att skapa lösningar, utifrån att vi tror på de länder vi samarbetar  med, och vi hade varit beredda att lyfta såväl styrkor som svagheter på båda sidorna, hade det då inte varit ett självklart drag att involvera representanter från Sveriges största biståndsland i processen där vi nu ska söka lösningen på korruptionsproblematiken?

2 tankar på “Tillbaka och med fråga till biståndsministern

  1. Pingback: Ärlighet i biståndsdebatten « Kajsas blogg från Moçambique

  2. Pingback: Osmaklig biståndssyltburk « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s