Förvirring i politiken: Renamo kompis med Samora, partiveteran anklagas för enpartistatförespråkande

samora pembaI måndags kungjorde Renamo i sin valkampanj att om de vinner valet ska de utreda hur Samora Machel dog. 23 år tidigare, den 19 oktober 1986 dog Samora i en flygplanskrasch. Det finns två versioner av vad som hände: Den sydafrikanska versionen är att det är den sovjetiska piloten som bär skulden, eller att det var en olycka. Den andra versionen är att den sydafrikanska apartheidregimen sände radiosignaler på samma våglängd som Maputos flygplats och ledde Samora till en säker död. (Fotot t.v. föreställer en staty av Samora i Pemba.)

Renamos talesman Fernando Mazanga talade som om inget av detta fanns dokumenterat och sade att dokumenten kring Samoras död är en statshemlighet. Inget av detta är sant. Bland annat skrev journalisten Carlos Cardoso, då direktör på den mocambikiska nyhetsbyrån AIM, ett antal uppmärksammade artiklar om den så kallade olyckshändelsen.

Nytt för dagen är också att Samora inte var Renamos fiende enligt Mazanga. Detta går stick i stäv med vad som hittills varit Renamos linje. Samora utmålades under inbördeskriget som Renamos värsta fiende som stod för det mesta som gerillan var emot. Under 80-talet använde den apartheidfinansierade gerillan sin radiostation Voz da África livre / Voice of free Africa till att basunera ut sin åsikt att Samora var en diktator.

Under måndagen skapade Frelimoveteranen Marcelino dos Santos rabalder när han inte ville ge en intervju till tv-kanalen Miramar som ägs av den brasilianska fundamentalistiska kristna sekten ”Igreja unversal de assembleia de Deus”. Dos Santos motivering var –Ni kommer från en institution som jag  inte respekterar så jag kommer inte att svara.

Detta svar orsakade rabalder i tidningen Canal de Mocambique som anklgade dos Santos för att vilja återinföra enpartistaten. Detta är lite ironiskt med tanke på att det var en riksdag som presiderades av dos Santos som klubbade igenom konstitutionen där flerpartistaten fastslås. Canal de Mocambique och även Miramar har en del kvar att läsa på om yttrandefriheten…

Källa: www.allafrica.com/AIM. Läs mer här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s