Uppdatering om valkampanjen

Har under de senaste dagarna jobbat med ett par artiklar om valet i Mocambique. Tänkte skriva en liten kommentar om valet här på bloggen utifrån Joe Hanlons senaste nyhetsbrev som kom för två dagar sedan, den 18 oktober. Nyhetsbrevet var ovanligt positivt och konstaterade att valkampanjen gick lugnt till. Trots att valet nu närmar sig (valdagen är den 28 oktober) konstaterades färre sammandrabbningar mellan partierna och att antalet offentliga bilar etcetera som använts i valet sjunkit.

Innan jag hann posta detta blogginlägg kom nästa nyhetsbrev (klockan 23.50) för den 21 oktober och det är inte lika positivt. Det rapporteras att Frelimo förmodligen har en helikopternota för valet på ungefär 1 miljon dollar. Det är president Guebuza som å ena sidan praktiserar det som kallas för öppet presidentsskap, men som emellertid inte är så öppet att han kan färdas på marken alternativt med vanliga flygplan. Helikopter är således det föredragna transportmedlet.

Vidare skriver Hanlon i nyhetsbrevet att det förekommit oroligheter och misstankar om planerade oegentligheter på Ilha de Mocambique. Detta distrikt (för övrigt portugisernas gamla huvudstad i Mocambique) var ett av de mer problematiska i förra årets kommunalval och det verkar inte gå bättre detta år. Renamo anklagar Frelimo för att organisera ”chock-grupper” av unga män som under valdagen ska hindra folk att rösta (de som inte förväntas rösta på Frelimo). Båda partierna är anklagade för våldsamheter. En faktor som gör läget på Ilha de Mocambique än värre är att före detta borgmästaren i kommunen, som satt för Renamo, har gått över till Frelimo och aktivt kampanjar på den andra sidan.

Säg den glädje som varar för evigt…

(Besök gärna CIP:s hemsida för nyhetsbreven i sin helhet, engelsk version: http://www.cip.org.mz/election2009/en/.)

1 tanke på “Uppdatering om valkampanjen

  1. Pingback: Val i Mocambique idag! « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s