Kondomer

På kontoret har vi en korg med kondomer precis innanför dörren. Kondomerna är av den lite lyxigare sorten, med smak, och föredras framför dem som delas ut gratis på sjukhus.

Bredvid korgen finns en lapp där det står: Varsågod! Endast två stycken! Varje dag kommer många till kontoret för att ta två kondomer, de kommer ofta igen och småpratar med sekreteraren som inte sällan kommenterar kondomkonsumtionen. Härom dagen kom en ung kille in och sa att han hade ett bekymmer: Han behövde nämligen tre kondomer, och inte två. Igår på discot pratade jag men en tjej (som jag inte kände) som drog fram två kondomer från bh:n och glatt berättade att dem hade hon hämtat hos oss.

Är fascinerad över den öppna diskussion kring kondomer i detta land.

I Sverige får jag ofta frågan hur ledarskapet och politikerna i Mocambique hanterat aidsproblematiken och hur de ställer sig till kondomer. Jag brukar svara att de varit väldigt öppna, ärliga och raka med det redan från ett ganska tidigt skede. Trots den katolska kyrkans inflytande så är de flesta, när man kommer ut bland vanligt folk, tveklöst för en ohejdad kondomdistritbution. (Detta gäller fär kristna såväl som för muslimer.)

Ett (eller två) bra exempel på detta kan hämtas från vårt partnermöte med alla samarbetsorganisation, regering och andra aktörer som vi höll i Cuamba i slutet av förra året. Längs fram, framför alla, stod korgen med kondomer (åtgången var strykande). Mötet öppnades av distriktsadministratören (högste personen för regeringen i distriktet) och han grep direkt tag om korgen och började prata om kondomerna och vikten av att de används. Mötet stängdes av ordförande för kommunfullmäktige som gjorde samma sak: Pratade om vikten av att använda kondom med alla och alltid, och att regelbundet göra hivtest.

Både administratören och ordföranden pratade om kondomerna som det tysta vapnet – det bästa vapnet – i kampen mot aids.

Nedan ett par foton från ett tidigare blogginlägg på samma tema, ”Hur många ägg rör det sig om?”.

1 tanke på “Kondomer

  1. Kul att läsa. Nu när jag tänker efter så har jag nog aldrig hört några siffror om kondomanvändandet eller attityden till kondomer i Afrika. Önskar dock att Sverige skulle bli öppnare för idén då det fortfarande anses vara ”pinsamt” att ta ansvar och köpa kondomer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s