Planeringsmyndighet utan planering

Som en del i decentraliseringsprocessen i Mocambique hålls i varje provins, minst två gånger per år, något som kallas för ”Utvecklingsobservatorium”. Detta är tänkt som ett forum där regering, offentlig sektor, föreningar och privat sektor träffas och diskuterar och utvärderar utvecklingen. Myndigheten som ansvarar för organiseringen av observatoriet är ”Planerings- och finansdepartmentet” på provinsnivå. Observatoriet beskrivs av många som deltagandets höjdpunkt.

Igår pratade jag med guvernören för Niassaprovinsen som berättade, med ironi på rösten, att observatoriet (som skulle ha hållits i augusti), arrangerades den 30 december. Nästan ingen hade varit där, berättade han. Han var inte särskilt imponerad av det hela och var tydlig med att detta hade myndigheten gjort endast för att uppfylla målen för året.

Det är flera saker som är väldigt ironiska och tråkiga med detta. Att en myndighet vars huvudsakliga uppgift är att planera, av olika orsaker inte klarar av att planera ett av årets viktigaste arrangemang. Att det för många handlar om att ”fylla mål” som egentligen inte har något med några som helst mål att göra. I deras rapport kommer det att se bra ut: Observatorium genomfört. Att det inte hade något som helst resultat eller effekt behöver inte stå med i rapporten.

En viss tendens finns sedan att kritisera oss (från givarhåll och utvärderingar) för att civilsamhället inte deltar tillräckligt. Det är inte så väldigt lätt att delta när det är som det är ibland…

I mars skrev jag ett inlägg om årets första observatorium, läs gärna på https://kajsajohansson.wordpress.com/2009/03/08/att-observera-utvecklingen/. Tyvärr blir det ingen rapport från det andra men har skrivit ett argt brev till myndigheten. Inväntar, med spänning, svaret.

Det här med planering är inte så lätt, det är helt klart en av de större frustrationerna inom programmet – att planera, göra klart och hålla ordning. Just nu pågår febril aktivitet för att uppdatera och få ordning på alla projektpärmarna. Någon slags entusiasm kring detta har skapats och till och med chaufförerna deltar i pappersexercisen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s