150 miljoner sms, lägre barnadödlighet och mocambikiskt bistånd till Malawi

Under jul- och nyårshelgerna skickades 150 miljoner sms på det mocambikiska mobilnätet mCel (det största av två). Ingen information finns emellertid om hur många av dessa miljoner som faktiskt kom fram, vilket brukar vara kruxet här… (Notícias 6 januari)

Det stod också i tidningen igår att barnadödligheten, det vill säga sannolikheten för att ett barn dör innan sin första födelsedag, är 93 per 1000. Notícias konstaterar att Mocambique därmed sakta men säkert är på väg att möta Millenniemålen. Det är ju bra att det går framåt men det är ändå väldigt mycket – nästan ett barn av tio som dör innan det fyllt ett.

Idag skriver Notícias att Mocambique har bestämt att ge bistånd till Malawi. Biståndet består av mat och andra förnödenheter till de som drabbades av jordskalven i december. Lastbilar är nu på väg till Malawi med tio ton socker, tio ton mjöl, fem ton bönor och tre ton salt samt 1000 hinkar, tallrikar och glas. Något att fundera över – hur ett av världens fattigaste länder väljer att ge bistånd när många menar att Sverige inte har råd med bistånd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s