Vaknade av ett jordskalv i natt

Vid 01.30-tiden i natt vaknade jag av att det var ett väldigt liv – inte bara utanför huset men även i huset och runtomkring mig. Hela huset vibrerade och fönstren skallrade. Efter att ha skakat av mig känslan att det var en dröm gick jag till fönstret för att kolla om någonting pågick utanför på gatan (kanske en gigantisk lastbil som bullrade förbi kanske?) men icke.

Har letat information om skalvet och hittills hittat tekniska fakta som emellertid inte är helt lätta att förstå. Det jag har fått ut av det är att den preliminära magnituden för skalvet mätte 4,8 på Richterskalan och att djupet på skalvet är beräknat till 10 meter. (Källa: Earthquake Hazards Programme)

Så sent som igår pratade en vän till mig om fenomenet hus byggda utan armering och när skalvet lugnat sig i natt var det inte utan att jag funderade ett tag på hur välarmerat mitt hus är.

Detta jordskalv är emellertid ingenting att prata om med tanke på den jordbävning som just drabbat Haiti, amerikas fattigaste land. Alla kommunikationer med landet är brutna och det är därför svårt att veta hur allvarliga konsekvenserna är.

Läs mer om jordbävningen på Haiti på Anjas blogg (Anja är informatör för Utan Gränser i Latinamerika).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s