Nervösa Mambas, fred i parlamentet och polisynglingar godkända

Det mocambikiska herrfotbollslandslaget ”Mambas” spelade igår oavgjort mot Benin i Afrikanska mästerskapen i Angola. Enligt Notícias intog de mocambikiska spelarna planen en aning nervösa och redan efter 20 minuter låg de under med 2-0, ett resultat som de sedan lyckades vända till 2-2. Mocambique ligger tvåa i gruppen (på samma plats som Benin). De övriga lagen i gruppen är Nigeria och Egypten. (Notícias 13 januari)

Igår invigdes parlamentet med de nya ledamöterna och första sessionen hölls. President Guebuza höll ett högtidligt tal där han bland annat tog upp att han var stolt över den utvecklingsväg som Mocambique har tagit. Han underströk att valen (som hölls 28 oktober 2009) var mycket lyckade med tanke på att etnicitet och regionalism inte styrde vem väljarna valde att lägga sin röst – ett viktigt steg för den nationella enheten, enligt Guebuza.

Förutom den nationella enheten pratade han om om parlamentets viktiga roll för att bygga fred. ”Det är i fred som männsikor kan frigöra all sin förmåga och energi och lägga den i utvecklingens tjänst.” Högtidiligt får man lov att säga. (Notícias 13 januari, inklusive bild.)

Sofalaprovinsen i centrala Mocambique har fått 74 nya poliser. Igår godkändes 16 poliser som ska jobba i en stadsdel i provinshuvudstaden Beira. Notícias skriver att ”ynglingarna” som presenterades blev godkända av befolkningen. Förutom de boende i denna stadsdel fanns traditionella och religiösa ledare samt politiker närvarande vid ceremonin som godkände polisynglingarna. Denna form av deltagande för att godkänna dem som ska garantera människors säkerhet är kanske något som skulle kunna tillämpas även i Sverige (och i Danmark?)? (Notícias 13 januari)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s