30 år blir 15 barn, studiecirklar och medicin för bättre äktenskap

Idag har vi besökt en bondeunion i Lipuzia – en by som ligger mellan Lichinga och Cuamba. Förutom Niassaprogrammets personal var även Utan Gränsers VD Lennart och hans fru Monika med på besöket. Bondeunionen förklarade hur de jobbar med studiecirklar och spelade upp en teater som de använt i grannbyarna för att marknadsföra sitt informationscenter och studiecirkelmetoden.

Enligt unionens teater finns det massvis med fördelar med att besöka informationscentret och att gå med i en studiecirkel; man lär sig göra en kyl av bambu, använda naturläkemedel och förbättra sin bevattning på fältet.

Teatern framfördes på lokalspråket jaua, det blev lite snurrigt i översättning när en person först skulle översätta från jaua till portugisiska så att jag sedan skulle översätta från portugisiska till svenska för gästerna från Sverige… Dubbel simultantolkning av teater rekommenderas inte.

Lennart och Monika berättade bland annat lite om sin familj. Det som skapade mest uppmärksamhet var antalet barn under tiden de varit gifta (30 år). Samtliga närvarande bönder var överens om att 30 år blir 15 barn, varken mer eller mindre.

Efter teaterföreställningen tittade vi på informationscentret där de visade upp studiecirkelmaterial, eget producerat material om medicinalväxter. På hyllorna bland böcker, rötter och små burkar fanns en liten behållare med etiketten ”Förstärkning av äktenskapet”. Behållaren nämndes inte men jag var bra sugen på att fråga hur den medicinen fungerar. Får bli en annan gång…

Fotografierna ovan
Bild 1: Bönder som väntar på vårt möte utanför bondeunionens kontor.
Bild 2: Byns ”drottning”, det vill säga traditionella ledare
Bild 3: Mitt i teatern, här en man med huvudvärk som sökt sig till informationscentret
Bild 4: Inne på informationscentret. ”Förstärkning av äktenskap” står precis till vänster om talarens hand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s