Välförtjänt känga till biståndsministern

När jag skriver om svensk nuvarande biståndspolitik här på bloggen är det ofta mer eller mindre ilskna, sarkastiska och arga inlägg. I veckan har emellertid en bra artikel, som riktar skarp kritik mot biståndsminister Gunilla och moderaternas politik, publicerats i DN. Författarna är de två före detta Sidacheferna Carl Tham och Bo Göransson. Befriande att äntligen läsa saklig och bra kritik – läs den  genom att klicka Sverige måste återta sin roll som biståndsnation (DN 3 april 2010).

Tham och Göransson skriver bland annat:

”Biståndet har hittills varit ”kravlöst”; det är först hon, Gunilla Carlsson, som kräver resultat och redovisning. För alla som vet det minsta om bistånd är allt detta absurda påståenden. Sverige har aldrig haft en passiv utbetalningspolitik och biståndet har aldrig varit kravlöst. I själva verket har Sverige liksom andra biståndsgivare snarare ställt för många och delvis motstridiga krav på mottagarländerna, vilket är ett av biståndets problem.”

och

”Grundproblemet med bistånd är att de samhällen som främst behöver bistånd är samhällen där svårigheterna är som störst. Om GC vore seriöst intresserad av frågan om biståndets villkor och resultat skulle hon börja sin analys och diskussion där. Men hon verkar mest betrakta biståndet som ett svenskt politikområde där huvudfrågan inte är vad u-länderna behöver och vilka bidrag vi kan ge utan vad hon och moderaterna kan utvinna politiskt på hemmaplan.”

Gunilla Carlsson svarar på DN .se på ett föga imponerande sätt som understryker det som Tham och Göransson trycker på: att hon ser sig själv som den första och största tänkaren kring bistånd.

”-Fakta och resultat talar för sig själva. Jag har om någon bidragit till att stärka legitimitet och trovärdighet för svenskt bistånd i en tid med stora skillnader och djup fattigdom i världen.”

Hon anklagar Tham och Göransson för att vilja vrida tillbaka klockan (som om det nödvändigtvis skulle vara något negativt?) och menar att de som alla sossar inte klarar av att ta kritik mot biståndet. Läs Gunilla Carlssons kommentar här!

Som vanligt är det mindre upplyftande att läsa kommentarerna på DN.se – många visar på en stor okunskap om bistånd och än värre: om förhållandena i världens fattigaste länder. Men så är det ju också ett område där alla kan bli självutnämnda experter och anklaga bokstavligt talat alla människor i fattiga länder för allsköns skit. Huvudbudskapen i kommentarerna verkar vara att svenska pensionärer borde få pengarna och inte korrupta, lata, dumma, pengahungriga människor på andra sidan jordklotet eller i ”lekstugan” som det också uttrycks i vissa inlägg.

Kanske ska jag ge mig på att debattera medicin, fransk litteratur, kärnforskning eller något annat område som jag inte har den minsta kunskap om…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s