Bara 44 procent bistånd i statsbudgeten

Idag skriver Notícias att Mocamiques statsbudget för första gången utgörs av mindre än 50 procent externa resurser. Alltså att landets egna resurser är större än de utländska biståndsgivarnas. Även om dessa siffror bör stötas, blötas och synas är det onekligen en upplyftande nyhet.

Mycket kan och bör sägas om den extremt höga andelen bistånd men den ska också sättas i sitt historiska sammanhang. Till exempel att det under destabiliseringskriget under 80-talet där en gerilla med hjälp av utländska medel (från bland annat apartheidregimen i Sydafrika och indirekt USA samt brittiska kolonin Rhodesia) lyckades förstöra social infrastruktur för uppskattningsvis 20 miljarder dollar… Den totala statsbudgeten för året är på cirka 3,5 miljarder dollar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s