25 april – de röda nejlikornas dag

Den 25 april 1974 genomfördes Nejlikerevolutionen i Portugal. Revolutionen var en oblodig militärkupp som störtade den sittande fascistiske diktatorn Marcelo Caetano. Caetano hade sex år tidigare tagit över makten efter den fruktade diktatorn António de Oliveira Salazar som tillträtt 1932.

Salazar kallade landet för estado novo – den nya staten som kännetecknades av korporativism och katolsk konservatism där säkerhetspolisen höll befolkningen i schack. Salazar var även mannen bakom Portugals brutala hantering av sina kolonier (bland andra Angola, Mocambique och Guinea-Bissau).

Befrielsekamperna i kolonierna hade stor betydelse för att faschistregeringen i Portugal till slut störtades genom Nejlikerevolutionen och samtidigt var fascismens fall var avgörande för koloniernas självständighet. Portugal hade tidigare vägrat att följa Englands och Storbritanniens avkolonisering.

Såväl Mocambique som Angola blev själsvtändiga 1975. Även de forna portugisiska kolonierna Guinea-Bissau och Kap Verde blev självständiga i samband med Nejlikerevolutionen. Skrev tidigare i veckan ett inlägg om Mocambiques historia efter självständigheten ”17 år av fred och fattigdom”, läs gärna!

1 tanke på “25 april – de röda nejlikornas dag

 1. Hej,

  Jag har googlat runt på fakta om Mocambique och ramlade då in på Din blogg.
  Kul läsning!
  Till hösten kommer jag påbörja min sista termin på lärarutbildningen, och då jag själv är uppväxt utomlands är jag väldigt sugen på att jobba inom svenska skolan utomlands. Och varför inte i Mocambique?
  Nu finns det ju inget som säger att de behöver personal till vintern 11, men om man leker med tanken..Finns det möjlighet att klara sig i Mocambique utan att kunna vare sig portugisiska eller spanska?
  Jag pratar (knappt) franska utöver engelska. Och hur fungerar det med boende? Skolan ligger i Maputo, kan man hyra boenden där, eller är det köpa som gäller?
  Hoppas Du har några svar på mina frågor,
  Tack på förhand!

  Therese S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s