Hur ska man prata om krig?

Skriver på ett studiecirkelmaterial om makt och deltagande. Materialet är baserat på en studie utgiven av Sida och skriver av Gunilla Åkesson och Anders Nilsson 2008. Vår tanke är att göra innehållet i studien tillgängligt för människor på lokal nivå i Niassa, som är fokus för studien. Vi försöker förenkla akademiska begrepp, ge exempel från historien och samtiden som ska underlätta för människor att själva analysera sin situation.

Det är inte helt lätt. Krånglar in mig i formuleringar och får sedan lägga en massa tid på att krångla ut mig. Vissa teman är i sig svåra att veta hur man ska lyfta. Studiecirkelmetoden bygger ju på att människor ska reflektera över och använda sina egna livserfarenheter och –kunskaper. Men hur gör man med frågor som rör inbördeskriget? Ska vi uppmana till reflektion om de grundläggande orsakerna till varför människor befann sig på olika sidor i kriget?

Frågan kräver någonting som jag inte har: Den egna levda upplevelsen. Det blir alltså bli mina kollegor som får avgöra hur vi ska ta upp frågorna. De har alla levt större delen av sina liv under inbördeskriget, ett krig som känns väldigt nära och långt borta på samma gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s