Om resande fötter och självständighet – i datorn

Fri programvara som ett sätt för utvecklingsländer att stärka sin självständighet? BBC skriver i en artikel om den afrikanska rörelsen för att utveckla inte bara fri mjukvara utan även en mjukvara som är anpassad efter bland annat utbildningsnivå och språk.

Föreningen Free Software and Open Source Foundation for Africa (FOSSFA), samlades nyligen i Accra i Ghana för att diskutera mjukvara för Afrika. Olikt stora, utländska mjukvaruutvecklare som mest riktar sig mot en urban marknad, riktar de även in sig mot den fattiga landsbygden.

Enligt organisationen är detta ett av många steg för ökad självständighet för Afrika – istället för att vara beroende av utländska företag kan egna, anpassade system utvecklas.

Läs mer på BBC, klicka här!

Kollegorna har tillbringat stor del av tiden de senaste två veckorna på vägarna – det är dags för samarbetsorganisationernas halvårsrapporter. Första rundan till alla samarbetsorganisationerna gjorde handläggarna – för att gå igenom rapportformatet och prata om resultat. Andra vändan gjorde chaufförerna för att hämta rapporterna.

Sammanlagt har sex personer befunnit sig mer eller mindre konstant resande sedan 23 juni. Man får ha en annorlunda definition av effektivitet när man jobbar här; utan post, telefon, mobil, kollektivtrafik och med organisationer som i tanken befinner sig långtborta från begrepp som resultatbaserad rapportering… Nedan en bild som Aida tog under veckans resa till Nairubi i Majunedistriktet. Under regnperioden är vägen över huvud taget inte farbar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s