Stadsvandring Maputo (4)

Är tillbaka i Maputo och ämnar ta upp stadsvandringarna igen. Börjar så smått idag. Besökte en vän idag vars hus ligger i korsningen mellan Avenida 24 de Julho (nationaliseringsdagen som jag skrivit om i Stadsvandring 1) och Armando Tivane. Armando var en av kämparna i befrielsekriget mot den portugisiska kolonialmakten och dog i strid i Teteprovinsen. (För svenskar är Avenida Armando Tivane kanske mest bekant för att Svenska Skolan i Maputo ligger där.)

Från balkongen ser man utöver siluetterna på husen som ligger på Julius Nyerere. Julius föddes 1922 i Tanzania och blev landets förste folkvalde president 1962. Julius var nationalist och hans socialistiskt präglade politiken han sökte föra kallades Ujama som betyder självtillit eller självförsörjning. Julius var den som gjorde swahili till nationellt språk i Tanzania.

Från köksbalkogen ser man utöver Francisco Orlando Magumbwe. Francisco föddes (okänt årtal) i Niassa och växte upp i en katolsk församling där han även arbetade som sjuksköterska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s