Uppdatering om upploppen i Maputo

Ikväll har president Guebuza (en av Mocambiques rikaste män) talat till folket och uppaman till lugn. I sitt (något moralistiska) tal talar presidenten om alla de framgångar som har uppnåtts i fattigdomsbekämpningen i landet. Det må vara så att Guebuza har rätt i mycket av det han säger, samtidigt innebär prishöjningarna de facto att människor får det ännu svårare att leva på befintliga inkomster – som inte ökar i takt med prishöjningarna.

Fackföreningsrörelsen (med starka kopplingar till regeringspartiet) fördömer den våldsamma manifestationen och menar (likt presidenten) att de endast bidrar till att fördjupa fattigomen. På kortare sikt kan detta uppenbarligen vara sant – samtidigt är manifestationerna ett av få vapen som fattiga människor har som faktiskt kan ge mer långsiktiga resultat. Upproren 2008 är ett exempel på det – de lyckades pressa fram subventioner på bensin och diesel för att hålla nere kollektivtrafikkostnaderna.

Mer om upproret 5 februari 2008 kan du läsa i följande inslag Årets figurer 2008!

Tidigare ikväll har det kommit rapporerter om att läget har lugnat sig, samtidigt har skottlossning hörts under de senaste timmarna. Tidningarna spekulerar om hur det kommer att bli imorgon – kommer det att fortsätta? Sms (som är det sätt som det hela organiseras på) har skickats ut om fortsatta manifestationer under morgondagen.

Antalet döda och skadade varierar och går upp och ner. Den officiella siffran har varit såväl fyra, sex som tio dödade.

Nu har även DN och GP nämnt händelserna på sina hemsidor, läs DN här och GP här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s