Upplopp i Maputo

Tidigt imorse inleddes ett folkligt uppror i Maputo. Upproret riktar sig emot höjda el- och vattenpriser. Brödpriserna kommer förmodligen att höjas nästa vecka, från två metical till tre per fralla. Upploppen har ingen formell organisation bakom sig utan bygger på spridning av sms som uppmanar till uppror på grund av de höjda levnadskostnaderna i landet.

Upploppen började i förorterna runt omkring Maputo och har under dagen rört sig in mot stadskärnan. Tio personer uppges ha dött och 50 personer har blivit skadade. Två av de dödade uppges vara barn. Polisen har använt tårgas och skjutit skarpt in i folkmassorna som har byggt barrikader, bränt bilar och bildäck, slagit sönder bank och plundrat lagerlokaler.

Regeringen gör inga innehållsrika uttalanden för att bemöta folkets kritik. I en nyhetssändning på radion i morse uttalade sig en representant från regeringen att folk borde börja äta sötpotatis istället för bröd och på så vis sänka sina kostnader. Dagstidningen Notícias har inte uppdaterat sin hemsida sedan i morse då polischefen meddelar att eventuella demonstrationer inte är tillståndsgivna. Inrikesminister Pacheco har uttalat sig och meddelat att ”upprorsmakarna” är “äventyrare, skadegörare och banditer” och meddelade dessa demonstrationer inte kommer leda någonting till.

Läget inne i centrala Maputo är extremt lugnt eftersom de flesta infarter till staden är blockerade. Folk har inte kunnat ta sig till jobbet och de flesta institutioner, restauranger, affärer och företag håller stängt.

Maputos gator under dagen (Foto hämtat från http://www.opais.co.mz)

Dagens upplopp har många liknelser med upproren den 5 februari 2008, som jag har refererat till tidigare på bloggen.

17 år av fred och fattigdom

Social oro

Ekot rapporterar från Mocambique – lyssna på inslaget på http://sverigesradio.se/nyheter/!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s