Att kasta sten i…

… riksdagen, utrikesdepartementet eller regeringskansliet…

Läser på http://www.svttext.se idag att inget av Sveriges riksdagspartier vill ha gemensamma regler mot bjudresor och andra förmåner. Onekligen anmärkningsvärt.

För några dagar sedan rapporterades om Riksrevisionens granskning av UD och de biståndsutbetalningar som görs från UD. SVT skriver att Riksrevisionen tidigare  granskat Sida och givit myndigheten skarp kritik för att de inte haft ordning på papper, uppföljningar och kontroll. Samtidigt som Riksrevisionen presenterade sin kritik, var biståndsminister Gunilla Carlsson som krigsstigen mot Sida och generaldirektören Anders Nordström fick till slut sparken.

Nu har även Gunilla Carlssons eget departement, UD, granskats. SVT skriver:

”…visade det sig att UD har ännu sämre kontroll på sina papper. Systemen för intern styrning och kontroll är inte lika välutvecklade som hos Sida, UD:s styrdokument är jämfört med Sidas svagare, och det finns indikationer på brister i den interna effektiviteten i UD:s handläggning av biståndet.

Men trots varningssignalerna och att UD enligt förstudien verkar ha större problem än Sida, valde Riksrevisionen och riksrevisor Gudrun Antemar i början av september att avsluta förstudien. Riksrevisorn förklarade sig nöjd med studien men hon föredrog att avvakta med en eventuell granskning.

-Jag vill titta lite mer på när man ska granska, det händer en del på området, vi vill få fram en så bra effektivitetsrevision som möjligt, säger Gudrun Antemar till Rapport.

Man kan undra hur detta går ihop med Gunilla Carlssons och regeringens nollvision inom biståndet vad gäller mottagarländerna. En annan nyhet som presenterades nyligen (bland annat på SVT) är den om höjda kostnader för regeringskansliet. Den borgerliga regeringen är en och en halv miljard dyrare än Persons regering. Kansliet kostar nu sju miljarder kronor. Statsminister Reinfeldt kan naturligtvis motivera de ökade kostnaderna:

”Det är klart att vi behöver ett bra regeringskansli i Sverige som kan förebereda ärenden och har välmotiverad personal, säger Fredrik Reinfeldt.”

Jo det är klart. För att göra en jämförelse så motsvarar kostnaderna för Sveriges regeringskansli en summa motsvarande ungefär tre procent av Mocambiques BNP.

Det verkar som att de regler och riktlinjer som Sverige avkräver biståndsmottagande länder inte är så relevante på hemmaplan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s