Revolutionär konstnär avliden

Flaggor på halv stång utanför Frelimos byggnad i Lichinga

Det moçambikiska nyhetsflödet upptas för närvarande av i princip en enda nyhet: Att konstnären Malangatana avled 5 januari, 74 år gammal. Idag är det begravning och det talades om nationell helgdag vilket emellertid inte inträffade.

Malangatan är en av få moçambikiska konstnärer som är kända internationellt och han har emottagit ett antal internationella utmärkelser. Malangatanas storhet beror dock inte endast på att han var konstnär utan på ett politiskt engagemang. Han var aktiv i Moçambiques befrielserörelse och arbetade bland annat som vuxenutbildare efter självständigheten, han var aktiv i kampen mot apartheid och för fred i Moçambique under inbördeskriget.

En av många väggmålningar av Malangatana.
Denna beskriver självständighetskampen
och finns att beskåda vid ”Praça dos herois” i Maput.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s