Ship to Gaza

Om några dagar lämnar Ship to Gaza Stockholm med avsikt att utrusta, bemanna och segla ett fartyg med humanitärt bistånd från Norden till Gaza via hamnar i Europa och Medelhavet. I Gaza kommer mottagandet att administreras av partipolitiskt oberoende organisationer (http://www.shiptogaza.se) En vän från Göteborg, Erik Helgeson, kommer att finnas med ombord. Läs nedan hans motivering, hämtad från hemsidan nämnd ovan.

Varför delta som passagerare?

Svenska Hamnarbetarförbundet står bakom Ship To Gaza och försöken att förmå Israel att häva sin blockad av Gaza-remsan. Detta är ett ställningstagande som vi delar med stora delar av den svenska och norska fackföreningsrörelsen. Hamnarbetarförbundet betraktar blockaden såsom stridande mot internationell rätt och kontraproduktiv för fredssträvanden i området. Blockaden av Gaza har stora humanitära konsekvenser i ett område som befolkas av 1,5 miljoner människor, varav 800 000 är barn. Efter Israels blodiga angrepp på förra årets Frihetsflottilj, då 9 passagerare sköts till döds, genomförde Israel vissa, mycket begränsade, lättnader i blockaden.

Egypten har alldeles nyligen öppnat sin landgräns till området, men även här finns fortfarande starka begränsningar som exempelvis förhindrar Gaza-borna från att utöva kommersiell handel med omvärlden. Sjövägen till Gaza hålls fortfarande helt stängd av israelisk militär. Sammantaget kan sägas att situationen förbättras något, men att området är fortfarande stark isolerat. Gaza präglas fortfarande av nöd, massarbetslöshet och akut brist på bl.a. mediciner och byggnadsmaterial.

Svenska Hamnarbetarförbundets stadgar ålägger fackföreningen att ”verka för sociala reformer, för jämställdhet och för internationell solidaritet med arbetarklassen nationellt och internationellt”. Fackföreningen avser fortsätta den tradition av internationellt engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter som tidigare inneburit långtgående ställningstaganden mot exempelvis militärjuntan i Chile, apartheidregimen i Sydafrika och regimers övergrepp mot rätten att organisera sig fackligt. Det är ett självklart humanitärt krav att Gazas civilbefolkning måste få rätt att bygga upp sin sönderbombade infrastruktur, sin hamn, sin ekonomi och sitt samhälle.

Medlemmar i Hamnarbetarförbundet har därför ideellt hämtat in, stuvat och skickat iväg en sändning med efterfrågad teater- och idrottsutrustning, insamlad i olika delar av Sverige, som ska lastas ombord på fartygen till Gaza. Vi åker med Ship To Gaza i förhoppningen om att i framtiden kunna bygga nära relationer med oberoende, kämpande hamnarbetarfackföreningar i både Palestina och Israel.

Erik kommer att blogga under färden, följ honom på Rapporter till förbundet!

1 tanke på “Ship to Gaza

  1. Pingback: Vanligt folks engagemang… « Kajsas blogg från Moçambique

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s