Migrationsmyndigheter och fladdermuslortar

Som skrivet tidigare här på bloggen har processen kring uppehållstillstånd här i Moçambique för evigt slukat allt mitt tålamod, liksom de flesta processer (inte bara i Moçambique) som på något sätt involverar en migrationsmyndighet.

Enligt kvittot från migrationsmyndigheten ska mitt uppdaterade uppehållstillståndet vara klart 3 september. Det var som bekant för en månad sedan men detta till trots så får kollegan Aida inte mer än ett arrogant hånflin när hon häromdagen gick till myndigheten för att fråga om det var klart.

På söndag ska jag resa till Zimbabwe men utan uppehållstillstånd kan jag varken komma ut ur eller in i Moçambique. Jag är i Maputo nu och här är också det ny utgångna kvittot i original eftersom det är ett krav att jag har det med mig, för att kunna bevisa att jag är här legalt. Uppehållstillståndsprocessen är emellertid i Lichinga (fast där kan de inte längre utfärda några tillstånd – de görs i Maputo).

Idag gick vi till migrationsmyndigheten i Maputo för att få en resedeklaration som är det dokument jag måste ha för att kunna komma ut ur och in i Moçambique utan uppehållstillstånd. Men här vill de inte utfärda någon deklaration eftersom kvittot från Lichinga har gått ut (även om de vet att det är här de utfärdar det som kvittot handlar om). Efter en liten kamp blir det ändå möjligt och vi får ett formulär att fylla i. De borde ha varit samma formulär som vi fyllde i för fyra veckor sedan när jag åkte till Sverige men det är det inte. Det formulär som nu gäller är en helt ny process, med nya foton och annat.

Jag ringer till Aida i Lichinga och frågar om inte hon kan fixa dokumentet där. Nja, nu vill migrationsmyndigheten inte längre prata med henne eftersom hon inte har originalkvittot. Som är hos mig för att jag inte ska bli illegal, eftersom samma myndighet är drygt fyra veckor försenad.

Underbart.

Och på kontoret luktar det bajs eftersom en fladdermusfamilj bosatt sig i luftkonditioneringen och den kraftiga blåst som för tillfället råder i Maputo pustar ständigt in små högar med fladdermuslortar…

2 tankar på “Migrationsmyndigheter och fladdermuslortar

  1. Kundvänliga eller inte. Kan ni inte ha någon person från Mozambique med er när ni gör detta som kan snacka med dem på ett annat sätt liksom om du förstår.

    • Hej Viktoria! Både i Maputo och i Lichinga är det mocambikiska kollegor som sköter processen så det löser tyvärr inte problemet… Kan dock meddela att uppehållstillståndet dök upp helt plösligt igår eftermiddagag, undrens tid är inte förbi! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s