DiCaprio och Jolie på klimatbarrikaderna?

Om några vekor anländer Leonardo DiCaprio, Angelina Jolie, Arnold Schwarzenegger, Bono och Angelique Kidjo till den sydafrikanska staden Durban. Det är varken film- eller musikfestival – det är klimatkrisen som ska lösas med dessa celebriteter under COP17. I Durban är alla hotell fullbokade – inklusive de där rummen kostar 7500 rand per natt. Det är det största eventet som någonsin ordnats i Durban – större än VM i fotboll 2010. Serviceindustrin förväntas tjäna 500 miljoner rand, samtidigt som eventet kostar Durbans stad över 50 miljoner rand. Ungefär 15 000 officiella delegater väntar (inklusive 190 jetinflugna ministrar från hela världen) och upp till 20 000 aktivister förväntas komma till COP17 för att delta i demonstrationer och andra aktiviteter runt omkring.

Utan att på något sätt ifrågasätta vikten av globala samtal som detta undrar jag över ”carbon foot print” för ett arrangemang som detta? Och från en moçambikisk horisont verkar det också så underligt att det är Schwarzenegger, DiCaprio och Jolie som ska lösa klimatkrisen…

Under de kommande veckorna kommer jag publicera ett antal inlägg med anknytning till COP17 och klimaträttvisa, med bidrag från kollegor och samarbetsorganisationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s