0,322 eller 0,325 – det är frågan…

Förra veckan släpptes FN:s utvecklingsorgan UNDP sin årliga rapport om utvecklingen i världen. Rapporten orsakade tämligen vilda diskussioner i Mocambique. Det tyder ju på ett ganska stort engagemang att en stor debatt blossar upp kring en statistikbilaga.

Anledningen till de arga rösterna var att Mocambique hamnade på 184 plats av 187 länder vilket var en sämre plats än förra året, då man befann sig på 165 plats. Då var dock antalet länder som ingick i undersökningen endast 169. Å andra sidan har Mocambique kraftigt ökat sitt Human Development Index (HDI) sedan förra året från 0,317 till 0,322. HDI mäter, förutom ekonomisk tillväxt, utbildningsnivå och förväntad livslängd.

Folk är förbannad för de tycker att det borde ha ökat mer, att andra studier visar att HDI är 0,325 och det råder en viss frustration kring att länder som under en lång tid legat under Mocambique nu har gått om, exempelvis Sierra Leone (plats 180). Ekonomen Carlos Castel-Branco kommenterade i en artikel i förra veckans Savana att han å ena sidan tycker att det är positivt att det finns en debatt men att vi samtidigt behöver lite perspektiv på saker: Om man drunknar i havet, spelar det ju inte så stor roll om man drunknar på 10 eller 15 meters djup. Vilket man ju kan hålla med om.

Mocambique ligger i absoluta tal sämre till än samtliga grannländer men har haft en procentuell ökning av HDI som är mycket större än de flesta, och långt högre än det regionala genomsnittet.

Sverige ligger ligger på tionde plats i listan (HDI 0,904) efter bland andra Nya Zeeland, Australien, USA  och Irland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s